Elke dag een stukje slimmer werken, dat is wat wij verstaan onder BIM. Het werken met een Bouw Informatie Model is niet een enkel voor geometrische controle maar wordt ook gebruikt voor communicatie waarbij informatie en knelpunten met elkaar gedeeld kunnen worden. Lees ook ‘Gevelsbouwpecialist in de voorhoede van het BIM bouwen’.
Wij gaan verder dan BIM
Digitaal bouwen
Elke dag een stukje slimmer werken, daar is BIM onderdeel van maar daar blijft het voor ons niet bij. Onze wens is om eenduidig en uniform te kunnen samenwerken en daarom zijn we onder andere aangesloten bij de BIM Basis ILS. Daarnaast hebben we samen met de vak branche en concullega’ s de ILS Gevel opgesteld en zijn we meewerkend aan de ILS O&E. Dit zijn een aantal van de ontwikkelingen waar Kolf & Molijn haar bijdrage aan levert.
LOD = LOG + LOI
Het LOD, oftewel het level of development is een samenvoeging van LOG (Level of Geometry) en LOI (Level of Information). Door LOD op te splitsen in deze twee onderdelen kan er beter aangegeven worden wat we van elkaar kunnen verwachten.
Geometrie op hoog niveau
Kolf & Molijn heeft eind jaren 10 zijn productbibliotheek omgezet naar een hoogwaardig maar werkbaar niveau. Door de restricties van de modelleersoftware op te nemen in de detaillering hebben wij het voor elkaar gekregen om een representatieve weergave te maken van het te leveren product, zonder dat dit ten koste gaat van de werkbaarheid van onze aspectmodellen.
Informatie op hoog niveau
De juiste data is van groot belang voor de klant en alle afdelingen binnen Kolf & Molijn. Wij zetten de datastroom gestructureerd in waardoor de klant en de interne organisatie meer toepassingen rondom digitaal bouwen / BIM kunnen implementeren. De informatie die is opgenomen in BIM groeit vanaf het moment dat de klant haar wensen helder formuleert tot aan het eindresultaat, een afgerond project. Deze informatie is vervolgens voor beheer in te zetten waardoor de hele cyclus is opgenomen in BIM.
.
Hamburgermodel
Het aspectmodel (productiemodel) van Kolf & Molijn bevat informatie op basis van het prestatiemodel en vastgestelde uitgangspunten, gekoppeld aan productiedata. Zodoende is er voldoende houvast om eventuele clashes met aangrenzende onderdelen in beeld te brengen. Hierdoor wordt de kans op fouten verminderd en faalkosten gereduceerd.