Op de plek van het vroegere defensieterrein komt een autoluwe, groene, duurzame nieuwe stadswijk. Met veel verschillende architectuur en woningtypen wordt rustig wonen gecombineerd met stedelijk voorzieningen.

De bouw van ‘De nieuwe defensie’ is niet standaard te noemen. Onze unieke kozijnen, gedeeltelijk (geanodiseerd) in de kleur ‘Alu Copper’ en C34 worden in HSB elementen ingebouwd en voorzien van spuitfolie voordat ze naar de bouw gaan. Het unieke is dat de Alu Copper kleur nog niet eerder toegepast is op profielen en geeft de kozijnen een koper-/ roestachtige kleur.

De spuitfolie die bij de HSB bouwer op de kozijnen gespoten wordt is ter bescherming. De HSB elementen worden namelijk al heel vroeg in het bouwproces geplaatst, per verdieping met de ruwbouw mee. Na het plaatsen van de elementen wordt de vloer gestort en hier zit precies de uitdaging in. Het lekwater van het beton heeft een hele hoge pH-waarde. Samen met opdrachtgever Era Contour bedenken wij de beste manier om dit water gecontroleerd weg te laten lopen en de kozijnen te beschermen.
Het vooraf inbouwen van de kozijnen in de HSB elementen wordt steeds meer toegepast en heeft een aantal voordelen. Er zijn bijvoorbeeld minder mensen nodig op de bouwlocatie, minder machines op de bouw en minder toevoer en dat is gunstig voor de uitstoot van stikstof. Maar het vergt ook een strakke planning, tijdige aanlevering van kozijnen en vliesgevels en goede communicatie tussen opdrachtgever Era Contour, HSB bouwer Nijhuis en Kolf & Molijn.

Ook de oplevering verloopt iets anders. Bij de HSB bouwer wordt ieder element al vastgelegd in ons opleverprogramma ‘Snagstream’. Op deze manier is de hele historie van het element al direct inzichtelijk en scheelt dit tijd bij de uiteindelijke oplevering.

Architect: ANA architecten
Aannemer: ERA Contour

Project kenmerken

  • Door onze BIM-afdeling (in nauw contact met alle betrokken partijen) is dit gehele project gedigitaliseerd.
  • Gedeeltelijk (geanodiseerd) in de kleur ‘Alu Copper’.
  • Bij de HSB bouwer wordt ieder element al vastgelegd in ons opleverprogramma ‘Snagstream’.