Op de locatie van het voormalige defensieterrein verrijst een duurzame stadswijk: autoluw, groen en divers qua architectuur en woningtypen. Deze wijk, ‘De nieuwe defensie’, biedt een rustige woonomgeving en tegelijkertijd stedelijke voorzieningen.

Bijzonder aan deze bouw is de inzet van onze unieke kozijnen. Ze hebben deels een ‘Alu Copper’ en C34 kleur, wat hen een opvallende koper-/roesttint geeft. Opmerkelijk is dat deze kleur vernieuwend is in de kozijnenwereld. De kozijnen worden vervolgens ingebouwd in HSB-elementen en krijgen een beschermende spuitfolie voor transport naar de bouwplaats.

Deze spuitfolie is essentieel. Wanneer de HSB-elementen vroeg in het bouwproces worden geplaatst en de vloer wordt gestort, kan het lekwater van het beton, met een hoge pH-waarde, de kozijnen beschadigen. Daarom werken we nauw samen met Era Contour om het water gecontroleerd af te voeren en de kozijnen te beschermen.

Het vooraf inbouwen van kozijnen in de HSB-elementen is een groeiende trend. Het brengt voordelen met zich mee, zoals minder personeel en apparatuur op de bouwplaats, wat uiteindelijk leidt tot minder stikstofuitstoot. Echter, deze methode vereist wel strakke coördinatie en communicatie tussen Era Contour, HSB bouwer Nijhuis en ons, Kolf & Molijn.

Tenslotte, bij oplevering hanteren we een uniek proces. Elk HSB-element wordt alvast geregistreerd in ‘Snagstream’. Dit zorgt ervoor dat we alle details van elk element bij de hand hebben, wat de uiteindelijke oplevering versnelt.

Architect: ANA architecten Aannemer: ERA Contour

Project kenmerken

  • Door onze BIM-afdeling (in nauw contact met alle betrokken partijen) is dit gehele project gedigitaliseerd.
  • Gedeeltelijk (geanodiseerd) in de kleur ‘Alu Copper’.
  • Bij de HSB bouwer wordt ieder element al vastgelegd in ons opleverprogramma ‘Snagstream’.